winterbanden wetgeving

Nieuwe wetgeving winterbanden in Duitsland per 1 januari 2018


Vanaf 1 januari 2018 gelden alleen winterbanden met het sneeuwvloksymbool

Duitsland

WinterbandenVerplicht bij winterse omstandigheden. De Duitse wetgeving omschrijft deze winterse omstandigheden als: ijzel, samengepakt sneeuw, smeltend sneeuw en gladheid door ijs en rijp. Deze verplichting geldt ook voor motoren en buitenlandse voertuigen. Aanhangers en caravans vallen buiten deze regeling.

Bij ongeschikte banden onder het voertuig bedraagt de boete € 60,-. Bij hindering van het overige verkeer wordt dit verhoogd naar € 80,-. Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval, buiten de eigen schuld, leiden tot medeaansprakelijkheid.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2018


Vanaf 1 januari 2018 gelden alleen winterbanden met het sneeuwvloksymbool als winterbanden. Winterbanden met een M+S-codering voldoen dan niet meer. Deze nieuwe wetgeving geldt ook voor allseason-banden.

Er is nog wel een overgangsregeling van toepassing tot 30 september 2024. Als je kunt aantonen dat de banden met M+S-codering gekocht zijn voor 1 januari 2018 dan hoef je deze niet meteen te vervangen. Dit valt te controleren op de DOT-code die op de band staat. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Zo betekent 3215: de 32e week van 2015.

Alle winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018 moeten een sneeuwvloksymbool hebben.

Sneeuwkettingen


Verplicht bij bord op de aangedreven as van het trekkende voertuig. Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. De maximum snelheid is 50 km/u. Op aanhangwagens zijn sneeuwkettingen toegestaan als het trekkende voertuig ook hiermee is uitgerust.

Wettelijke minimale profieldiepte


1,6 mm - alle voertuigtypen
4,0 mm - personenwagens/lichte bedrijfsvoertuigen (in de winter aanbevolen)

Spikes


Niet toegestaan.

Verplicht meenemen in het voertuig


Gevarendriehoek, minimaal een veiligheidshesje en verbanddoos.
bron: Vaco en bandveilig.nl

Used Tyre Center biedt u een ruime keuze in winterbanden


Wij hebben een groot aantal maten en merken winterbanden op voorraad. Meer dan 10.000 nieuw, gebruikte en demo banden is de kans dat u slaagt bijna gegarandeerd. Heeft uw auto een bijzondere maat? Neem dan contact op van te voren zodat zeker weet dat u of wij uw maat in voorraad hebben. Bij Used Tyre Center kunt u ook altijd even langs rijden om uw maat te checken of meteen om uw banden te vervangen. Klaar terwijl u wacht, en wij hebben heerlijk hete koffie!
Call Now ButtonBel nu!